שימוש בתמרים בארוחות חלביות
התמר הוא פרי טעים להפליא ובנוסף יש לו סגולות בריאותיות יקרות ערך – אין פלא שהוא אחד משבעת המינים שבהם נתברכה ארץ ישראל, ושהוא מככב בארוחות חלביות ובתפריטים צמחוניים וטבעוניים.
מתוק אבל בריא
סגולה חשובה אחת של התמר היא היותו מתוק מאוד, והרי כולנו אוהבים לסיים כמעט כל ארוחה במאכל שמשאיר טעם מתוק בפה, ומצד שני הוא אינו מזיק לבריאותנו כמו ממתקים מלאכותיים. למרות המתיקות של התמרים, הם דלי קלוריות יחסית ואחוז השומן בהם אפסי, ובנוסף יש בהם סיבים תזונתיים בכמות גדולה (8 גרם בכל 100 גרם כשמדובר בזן המג'הול) והם בעלי אינדקס גליקמי בינוני-נמוך (כלומר ספיגת הסוכרים בדם איטית יחסית) – והתוצאה: תחושת שובע משמעותית לאורך זמן.
חיזוק מערכת העיכול, מניעת היווצרות תאים סרטניים
עוד איכות חשובה של תמרים היא תרומתם לתפקוד התקין של מערכת העיכול. במקביל העובדה שפרי זה עשיר בפוליפנולים שהם נוגדי חמצון מפחיתה את הסיכון להיווצרות תאי סרטן במעי הגס. נוגדי החמצון תורמים גם לבריאות הלב וזאת באמצעות הורדת רמת הכולסטרול המזיק.
גם אשלגן, גם מגנזיום וגם B6
עוד סיבה טובה לשלב תמרים בתזונה שלנו היא המינרלים הרבים שהם מכילים, ובפרט אשלגן, מגנזיום ו-B6. רמה נאותה של אשלגן בדם מפחיתה משמעותית את התדירות של תופעות כמו עייפות, עצירות, נימול, חולשת שרירים והפרעות בקצב הלב. רמה נאותה של מגנזיום תורמת ללא פחות מ-300 תהליכים חשובים בגוף האדם ובהם ויסות לחץ דם, בריאות העצמות, הפרשת אינסולין, ייצור אנרגיה ותפקוד מיטבי של תאי עצב. ויטמין B6 מסייע בחילוף החומרים ובייצור תאי הדם וכן מונע היווצרות אבנים בכליות.
איך לשלב תמרים בתזונה?
היתרונות הרבים והמשמעותיים של התמרים הופכים אותם כאמור למרכיב מומלץ במיוחד בארוחות חלביות, בתזונה מהצומח וגם במסגרת קייטרינג חלבי איכותי תוכלו למצוא שלל מנות שמכילות תמרים או סילאן (דבש המופק מתמרים). בפרט כדאי לכלול תמר בארוחת הבוקר, שכן האנרגיה שמספק לנו פרי עץ הדקל רבה מאוד והופכת את היום שלנו למוצלח יותר. גם כארוחת ביניים – בין אם בין ארוחת הבוקר לצהריים ובין אם בין ארוחת הצהריים לערב – תמר הוא אופציה אידיאלית, גם בזכות הטעם וגם בזכות תחושת השובע. ספורטאים נוהגים לאכול תמר לפני האימון וליהנות מאנרגיה נוספת לשרירים לאורך כל האימון בזכות האינדקס הגליקמי הבינוני נמוך.
מתכונים עם תמרים
האפשרויות למאכלים עם תמרים אינסופיות. דוגמה אחת היא תבשיל של קינואה, גזר, ברוקולי, בצל עם סילאן שמעניק גם הוא את כל היתרונות הבריאותיים של התמר ובפרט אם מקפידים על גרסה טבעית לגמרי (ללא תוספת סוכר מיותר). תמרים במילוי רוקפור ואגוזי מלך הם עוד דוגמה למאכל מזין מאוד (שכן גם לאגוזים ערך מוסף משמעותי) ובה בעת טעים להפליא – פינגר פוד קלאסי לכל סוגי האירועים. כקינוח ניתן להכין סניקרס תמר שכוללים גם שברי שקדים, חמאת בוטנים ושוקולד מריר ומהווים הוכחה מעולה שמתוק יכול להיות גם בריא מאוד.