מתכוני תמרים
אין כמו פירותיו של עץ התמר. מדובר בפרי ארץ ישראלי המהווה את אחד מסימניה של הארץ והמדינה ולא בכדי הוא גם לוקח חלק מכובד וחשוב בין שבעת המינים שבהם ידועה ישראל ובהם היא מבורכת. התמר גדל לאורך השנה כולה, ישנם כמה וכמה סוגים שלו והתמר הנפלא שלו משתלב היטב בסוגים שונים של מאכלים.
כל מי שאוהב לאכול תמר יודע ומעריך את הטעם המתוק העשיר שלו וגם את התרומה הבריאותית של הפרי לכל אחד. התמר מלא בסיבים תזונתיים ונחשב לפחמימתי, מכאן שגם פרי אחד או שניים ממלאים מאד ותורמים לתחושת שובע לאורך זמן. זו הסיבה שאנשים רבים נוהגים לאכול תמר בשעות הבוקר וכך מיד מזינים את הגוף באנרגיה טובה שתישאר למשך לא מעט שעות. התמר עצמו גם מהווה בסיס למאכלים ומרכיבים אחרים כמו רכזים או הסילאן שטעמו עדין יותר ויש בו שימוש נרחב במתכונים רבים. בניגוד למחשבה האינטואיטיבית – התמר יכול להיות כלול במתכונים מכל הסוגים:
- מנות ראשונות המבוססות על פירות נוספים. התמר יוסיף מתיקות עזה ונעימה לכל סלט פירות או צלחת אירוח.
- מנות עיקריות – מנות רבות מבוססות על טעמים מנוגדים ואלה בדיוק מתאימות להכנה על ידי תמרים טריים ובשרניים. בארוחות המוכנות על ידי שף פרטי למשל, יש סבירות גבוהה לשימוש בתמרים במנות העיקריות, שכן איזון הטעמים חשוב מאד.
- מנות אחרונות וקינוחים – הפרי המתוק יכול להוות מנה אחרונה בפני עצמו וללוות גם ארוחה בשרית וגם משקה חם בסיומה של ארוחה חגיגית.
- התמרים מתאימים באופן מושלם במגש אירוח כאשר מגיעים אורחים באופן ספונטני.
- תמרים מרוסקים יכולים לשמש כתחליף לסוכר במתכונים שונים המבוצעים על ידי מי שחשוב לו לשמור על הבריאות ולהפחית את כמות הסוכר שהוא צורך.
מתכון – רוטב אסייתי מתוק – חריף העשוי מתמרים מרוסקים
כאמור, מתכונים רבים מבוססים על המתיקות העזה של התמרים וכאשר היא משולבת עם טעמים קיצוניים אחרים – מתקבל טעם מיוחד במינו. מתכון זה מגיע מהמטבח האסייתי והוא מלווה מנות שונות כמו אגרולים, דפי אורז ממולאים או אורז לבן שאין בו תוספות. במידה ופונים להזמנת שירות של שף פרטי אפשר לבקש התאמה של רוטב זה לסגנון הארוחה.
המרכיבים הדרושים:
- 3-4 תמרים ללא הגלעין
- חצי צרור כוסברה קצוץ
- פלפל צ'ילי או חריף קצוץ (על פי הטעם)
- מיץ מחצי לימון
- מעט מלח ופלפל
הכנת הרוטב:
על מנת להכין את הרוטב צריך לערבב היטב את המרכיבים ביחד. המטרה היא להגיע לכדי מרקם משחתי אך אחיד. את התמרים מומלץ לכתוש בעזרת מכתש ועלי או על ידי קוצץ חשמלי. לאחר שהרוטב מוכן אפשר וכדאי לטעום על מנת להוסיף טעמים נוספים שפחות מורגשים.
מתכון – חרוסת
חרוסת היא אחד המאכלים הנפוצים והאהובים ביותר העשויים מתמרים. במקרים רבים כאשר מזמינים ארוחת שף פרטי לליל הסדר – יינתן דגש רב להכנת החרוסת על ידי תמרים טריים ומובחרים וזאת על מנת לקיים את מצוות ההגדה בדרך הטובה, האיכותית והטעימה ביותר.
המרכיבים הדרושים להכנה:
- רסק תמרים (אפשר למעוך תמרים טריים או להשתמש ברסק או ממרח מוכנים)
- מעט רסק תפוחי עץ (מטרתו בעיקר להוסיף ארומה לחרוסת)
- סוכר על פי הטעם
- אגוזים גרוסים גס
ההכנה:
גם במתכון זה יש חשיבות לערבוב אחיד וחזק של כל המרכיבים. חשוב מאד לוודא שהחרוסת מתקבלת אחידה ואין גושים או ריכוזים מאף אחד מהמרכיבים. מומלץ לטעום מדי פעם על מנת לוודא שהטעמים מאוזנים ומשלימים זה את זה. לא כדאי להכין כמות גדולה של חרוסת אלא להכין כמות קטנה גם אם יש צורך בהכנה חוזרת כעבור מספר ימים. יחד עם זאת – ניתן להקפיא חלק מהכמות המוכנה ולהפשיר בבוא העת.
אין ספק שהתמר לא חייב להיות שותף במתכונים וגם הפרי הגולמי מהווה חלק בלתי נפרד מהמטבח והתרבות הישראליים והיהודיים. ילדים רבים רואים בתמר ממתק מן הטבע וההורים שלהם בוודאי שמחים שזה הממתק שהילדים שלהם מעדיפים על פני ממתקים אחרים שהם עתירי שומן או סוכר ואינם בריאים.