תמר אמרי
תמרים מהווים אחוז משמעותי מהייצוא של מדינת ישראל. עניין לא מקרי כלל, הרי שהם מתייבשים באופן טבעי על העץ עליו גודלים ולא כוללים חומרים אשר עלולים להזיק לבריאותנו. קיימים זנים רבים של תמרים, בכל הצורות והצבעים. החל מחום בהיר כדבש, ועד חום כהה, בדומה לתמר המג'הול. אך אחד הזנים היותר מיוחדים שקיים בשוק, הינו תמר האמרי. תמר זה אינו רק טעים להפליא, אלא גם מאוד בריא ומזין.
בניגוד לשאר אחיו, תמר האמרי הוא מעין ציפור משונה, במובן הטוב של הביטוי. צבעו הענברי וצורתו המאורכת, הן אלו שמבדילות אותו משאר מיני התמרים אשר מקובצים יחד איתו תחת אותה המשפחה.
דוגמא טובה לאחד המאפיינים הבולטים של האמרי, היא המרקם הפריך והסיבי שלו, אשר משמש לרוב בקונדיטוריה ואפייה, כמלית או כחומר גלם לבישול ואפיה. תמר אמרי מתאים לשימוש במגוון תערובות גרנולה ואפילו כתוספת לסלט,וזאת משום שהוא ניתן לעיבוד בקלות. בנוסף, לאמרי יש גם מקום של כבוד בתוך המטבח הערבי, שכן מקורו הוא בכלל אצל שכינתנו, מצרים. לרוב הוא מוגש כקינוח לצד הקפה של סוף הארוחה, אך ניתן גם להקפיא אותו ולהגישו קפוא, מנהג זה נהוג בעיקר במקרים של הכנסת אורחים וגם במסעדות.
תמר אמרי כמו כן, הינו בעל ערכים תזונתיים רבים. זן זה של תמרים ידוע בכך שהוא עשיר בסיבים תזונתיים, מינרלים, אבץ, אשלגן ושלל ויטמנים מזינים וטובים. האמרי מהווה גם מקור מעולה למינרלים והוא עשיר במיוחד בסיבים תזונתיים (כ-6 גר' סיבים תזונתיים ל-100 גר'), האמרי עשיר במיוחד בוויטמינים מקבוצה b כמו ויטמין 1b וויטמין 5b, הלא הם תיאמין וחומצה פנטטונית. בנוסף, יש לו נוגדי חמצון (פוליפנולים), כך שהוא לא רק יכול לשמש כקינוח מתקתק, אלא גם כנשנוש בריא, שאפשר להשיג לאורך כל ימי השנה ללא כל בעיה של מחסור עונתי.
נוגדי החמצון (פוליפנולים), שניתן למצוא בתמר אמרי הם למעשה פיטוכימיקלים, כלומר, תרכובות הנמצאות בשפע במקורות מזון צמחיים טבעיים, ובעלי תכונות נוגדות חמצון. ישנם יותר מ -8,000 פוליפנולים מזוהים הנמצאים בשלל מאכלים ומזונות כגון תה, יין, שוקולד, פירות, ירקות, שמן זית ועוד. פיטוכימיקלים אלה ושאר נוגדי החומציות משחקים תפקיד חשוב בשמירה על הבריאות ואיכות החיים שלנו. קבוצת נוגדי החמצון הללו עוזרים להגן על התאים בגוף מנזקים של "שחיקה", ובכך להאט את קצב ההזדקנות של התאים בגופנו, דבר אשר ישמור עלינו גם מבפנים וגם מבחוץ.
בסופו של יום, תמר אמרי לא רק בריא לגופנו, לעצמותנו, לתאים שלנו, למערכת העיכול, ולשאר הגוף, אלא גם קינוח מתוק שאפשר לאכול בנעימים יחד עם הקפה, במיוחד אם התארחתם במסעדה מצרית. אמנם הוא לא גדול כמו "מלך התמרים", המג'הול, אך האמרי הוא איכותי לא פחות ושמו הולך לפניו, בין אם זה כמאכל בעל שימושים רבים, או נישנוש בין ארוחות. בתאבון.
למאמרים נוספים אודות בריאות התמר לחץ כאן!