עץ התמר
עץ התמר והפרי האהוב והמתוק עלינו, התמר, נמנה על משפחת הדקליים. שזו היא בעצם אחת המשפחות הגדולות ביותר בעולם הצומח. בני משפחה אלו רובם הם צמחים טרופיים, ומונים כ -210 סוגים וכ- 4000 מינים. מעט מהם הסתגלו לתנאים של יובש וחום שפוקדים אותם בארצינו, במיוחד בקיץ.
קיימים עצי דקל שונים ומגוונים והם כוללים יתרונות רבים. למשל, דקל הסגה מפיק עמילן, דקל הקוקוס זהו מזון עשיר ומקור לשמן, דקל השמן תורם להפקת שמן, דקל הרפיה תורם לקשירה ואריגה. לתרומתו העיקרית של עץ הדקל ישנה חשיבות רבה בכלכלת האיזורים במקומות בו הוא צומח, במיוחד באיזורים הטרופיים – שם הוא מקור עשיר ביותר למזון ונחשב לצמח תעשייה לכל דבר. שאר משפחת הדקליים משמשים לנוי, בעיקר.
סוגי התמר הם רבים, ומונים כ – 14 מינים, תפוצתם משתרעת ממזרח אסיה עד חופי האוקיינוס האטלנטי. חלקם ממינים טרופיים וחלקם הסתגלו לתנאים של המדבר. התמר זהו בעצם צמח חד – פסיגי, עצי פרי ועצי נוי דו – ביתיים (זכר ונקבה) ומהם גדל בישראל התמר המצוי. את עץ התמר תמצאו בעיקר בנאות המדבר בארץ ובעולם. ואם תטיילו בארצות כמו: מצרים, מרוקו, סיני, ירדן או תוניסיה – לבטח תתקלו בעץ התמר המרהיב. לעץ התמר חשיבות נופית, כלכלית ופולקלוריסטית. חלק מהתרבויות אף תופסות את התמר כ"תרבות התמר".
שמו המדעי של התמר הוא "עץ מפיניקה", כלומר עץ אשר נושא פירות, ודומה לצורה של אצבעות. לכינוי זה, העץ זכה בשל היכולת להתחדש אחרי שריפה, בדומה לעוף החול – הפיניקס- אשר נשרף ושוב קם לתחייה.
בשל העובדה כי התמר הוא בעצם עשב, הוא נבחר על פי בחירה אנושית לבעלת צורת עץ. לעץ זה מחובר צינור, שממנו עוברים מים במרכז הגבעול. גובהו מגיע לכ- 6 עד 20 מטרים. בספרות חז"ל, התמר מציין בדרך כלל את הפרי והעץ עצמו הוא הדקל – שדווקא לא נזכר במקרא, אך כן נזכר במשנה ובתלמוד.
אנשי המדע טוענים כי התמר בוית ברחבי הים התיכון, ומשם התפשטה תרבותו לכיוון הדרום – שם ישנם איזורים טרופיים. ולצפון – לעבר אזורי הים התיכון ולאזורים חמים למחצה באמריקה ובאוסטרליה.
כדי לגדול, עץ התמר זקוק להרבה שמש והרבה מים. עץ התמר דורש טיפול קבוע. קשה לקטוף את הפירות בנפרד, בשל גובהו. העונות המתאימות לשתילת עץ התמר הן בדרך כלל מהחורף עד הקיץ (מרץ -יוני). עונות הפריחה של העץ הם באביב ובקיץ. קצב הגדילה של עץ התמר הוא מהיר מאוד, לכן אסור לגדל אותו בתנאים ביתיים. עד שגדלים פירות העץ, יכולים לעבור כ -7 עד 10 שנים שלמות.
התמר הוא היחידי אשר נכלל גם בין ארבעת המינים אשר נוטלים בסוכות וגם בין שבעת המינים אשר השתבחו בארץ ישראל.
למידע אודות הערכים התזונתיים של התמר>>
רוצים לדעת כמה קלוריות יש בתמר? לחצו כאן!